Сова Минервы вылетает только с наступлением сумерек. Гегель

Автор: Серж Тютюнник
Тема:Свободная тема
Опубликовано: 2017-10-29 00:11:38
Автор не возражает против аналитического разбора и критики в рецензиях.

Шашлик — то майже наше, українське…

Чомусь мені гадається, що мої знайомі грузини мене пробачать
за таке нахабство, бо по-перше, я дуже вдячний кавказцям за
цей шедевр кулінарії, по-друге, ми готуємо його з любовʼю, але
ж трішічки по-своєму… Ми ж українці… Тим більше, що
насправді слово «Шашлик» таки наші козаки й придумали після
кримського походу поцупивши у татар слово «шиш» та
слово «лік», що разом буде «їжа на рожні»(еда на вертеле). Так
що маємо повне право робити шашлик як вважаємо за
потрібне! Та й жарили на крутиві їжу ще з часів мамонтів. Хоча
кавказці внесли дуже пікантну деталь — маринувати
мʼясо...
  Може скуштувавши нашого, горці й не зрозуміють, як це
можливо рівняти до шашлику, але хіба шашлик то тільки їжа?
НІ!
Шашлик — то  спілкування! То друзі, то рідня, то гомін, то
веселощі й всеохплююча любов...
Але все по порядку…
А починається все з… Ні, не з придбання мʼяса. Починається з
невдоволеного голосу жінки: - «Як все задовбало!»
І як це ни парадоксально виглядає, але ти їй віриш! Бо таки, все
дійсно задовбало!
Далі свою роль починають новітні технології. А куди ж без них?
Нікуди…
Так от, береш ти свою новітню технологію під назвою «мобіла»
й  набираєш тих, хто розуміється на ліках від «задовбало».
Саме смішне те, що вони кільканадцять хвилин назад   
зрозуміли, що їх теж «все задовбало»! Як таке може бути до цих
пір
не можуть відповісти навіть провидці, але так воно є…
- «Так шо ти прєдлагаєш?» - це питання не потребує відповіді —
це і є відповідь… І от саме з цієї миті ви вже повністю в
процесі, хоча до «скуштувати шашлику» ще кілька днів! В
споєних… тобто в спаяних колективах вже давно розписане хто
за що відповідає. Мʼясо — це моє, бо вже стаж. Ніхто ще не
зробив краще, точніше, ніхто ще ні разу не сказав що я зробив
погано…
  Раптом виникло питання: чому? Бувало ж по-всякому! Але кой
яка відповідь таки є… Наприкінці скажу…
Ну то що? Ходімо по мʼясо? Ось тут і перша відмінність від
грузинського шашлику — українці беруть свинину!!! А в
когось були сумніви щодо вибору українця? Отож…
  За мʼясом краще йти на базар, а ще краще на базар десь у
невеличкому містечку, або в селищі, де є можливість у
продавця
запитати: - «Скока, скока?.. А якщо так щоб я захтів придбати?»
Тут потрібно либитись на всі, що залишились, бо не доведи
Господь, в господаря не виникне бажання, щоб ви придбали…
І от приїжджаєте ви з дружиною на те місце цієї планети, де на
ваш погляд і погляд всих «задовбаних» шашлик має бути
найкращим з тим шматом ошийку, який ви так неквапливо
виторговували й першим ділом вискакуєте з авто! Дихати!!! Бо
цей неймовірний берег Піденного Бугу подалі від цивілізації
просто насичений ароматами й киснем!!! Це щось!
Дуріючи від повітря, вибираєте місце для столу й мангалу. Це
теж важливо, бо можна приготувати їжу й випити чарку й
заснути, а можна готувати й випивати, насолоджуючись
краєвидом з отими чаплями, лебедями, плескотом риби,
перекатом
води через камінці, з яких дітлахи пірнають у воду… Тут
перераховувати все я не в змозі, бо забуду про що починав…
Отож… Різати потрібно на шматки не більш як сантиметра три,
щоб не спалити й проготовити. Звичайно ж під
прискіпливими поглядами й лавиною порад( а то як жеж?!)
Саме тут  стаж, про який я скромно нятякав на початку, й
відіграє найважливішу роль — вам до лампи й погляди й
поради! Заливаємо все нарізане соєвим соусом натурального
бродіння, кілька цибулин, розрізаних на четвертини, добре, коли
є зайва жменя петрушки, й головне — спеції! Без них
ніяк… Це суть будь-якої страви з мʼяса! Найкраще, придбати
спеції на базарі у східних прибульців — вони знають в цьому
толк, але можна купити й у магазині пакети зі спеціями для
шашлику. Зараз є гарні суміші до шашлику.
А в той час в мангалі вже дрова потріскують, це брат чаклує,
казан розігрівся в якому шкварчить олія зі шматочками мʼяса,
цибулькою й морквою — це буде плов. В другому казані буде
борщ! А то як же! Але це вже жіноче… Отож, справа є
кожному… А от саме у вас є пару годин перерви поки
маринується головна страва. Хоча, що тут головне — мабудь й
Господь Бог не скаже…
І ви берете гітару й…

Над водою пісня лине,
Вечір ліг на плечі.
У дрімоту край поринув,
Затиха малеча.
Лише чути як у гаю
Соловей співає.
Він до себе свою милу
Піснею гукає…

Неймовірний жабʼячий бек-вокал підхоплює на високих
частотах, ритм відхлюпує перекат, чаплі теж не пасуть задніх —
підспівують як можуть… Едем…
Все робиться поволі, з якоюсь тягучою насолодою від
розуміння, що ти нікому нічого не винний в цей час у цю мить,
що
бігти нікуди не потрібно!.. Поволі крутяться шампури на вуглях,
поволі розкладається все на імпровізованому «дивані»… і
гомін, і веселощі, і любов…
Й починаєш поволі вірити в нього, бо ось же він — його Рай! Тай
завдяки його старанням зібрались всі, хто радує душу, й
завдяки його можливостям відключене все, що зовні.  Воно
буде аж потім!..
Добра у нас кухня! Вміємо ми — українці готувати, бо страви у
нас неймовірні! Будь що зробимо так, що аж дух захоплює!
Навіть той шашлик, бодай чий він там є…
І хіба після такого хтось скаже, що було погано?

История cоздания стихотворения:

0
0


Понравилось произведение? Поделитесь им со своими друзьями в социальных сетях:
Количество читателей: 348

Рецензии

Всего рецензий на это произведение: 5.
Найсмачніший рецепт шашлику ! )))
2017-10-31 12:48:55
Хто зна, Володимире, я їв не так багато "інших" шашликів, але мені дуже приємно Вам вірити! Дякую!
2017-10-31 13:44:36
2017-10-31 14:26:44
Смачно!!!
2017-10-30 23:47:38
Так це ж тільки словами... А що ти сказав би, якби скуштував?
2017-10-31 07:45:18
С М А Ч Н О !
2017-10-31 16:33:26
Так отож...
2017-10-31 19:04:54
Привет, Серж! ))) Как у тебя тут вкусно и весело! Давненько я шашлычка не ела, лет эдак двадцать...
В общем - и рассказ и шашлык на высоте!
2017-10-30 22:47:46
Ира, и ты 20 лет лишала себя права послать всё к чёртовой матери? Ну как же так? Ты разрушаешь своё здоровье! Ты не жалеешь себя!
2017-10-30 23:18:27
2017-10-31 12:41:43
2017-10-31 13:41:05
Усё ЗАДОВБАЛО!!! Шашлычник, СПАСИ, Бога ради...
2017-10-30 10:10:50
От блин... Тань, так сие лучше в летний период делать... Буг скоро замёрзнет да и цапли улетели... Весной с Борей приезжайте...
Милости прошу!
2017-10-30 14:25:48
Серж, мерси за приглашенье!
Запасусь пока терпеньем,
А когда весна настанет -
Ожидайте в гости Таню.
Как портальные соседи,
Мы на Буг к тебе приедем
Да с Ботуровым на пару,
Прихватив с собой гитару
И, понятно, коньячок...
А с тебя, брат, - ШАШЛЫЧОК!!!
2017-10-30 19:40:52
Не вопрос! Ловлю на слове!
И мангал мой наготове.
Коньячок "Сараджишвили"
Привозите... Я осилю
Под шашлык в кругу друзей
За ночь пару пузырей...
2017-10-30 20:34:12
Вё, замётано, окей!
Будем ждать весны, Сергей...
2017-10-30 20:58:14
А "До весны грустить тебе не дам, ты так и знай!
Подождём, ведь сколько здесь осталось..."
2017-10-30 22:30:46
Как в том бородатом анекдоте: "Да сколько там той ЗИМЫ?"
2017-10-31 09:07:37
А я его не знаю! Значит молод ещё...
Интересно, откуда ты его знаешь? Может поделишься?
2017-10-31 13:42:19
Приехал некий "городской" в Богом забытую деревню. Захотел с дороги помыться. Спрашивает, где баня.
- А нету у нас бани!
- Так где же вы моетесь?
- А в речке!
- Ну, летом, ладно. А как же зимой?
- Ой, да сколько там той ЗИМЫ...
2017-10-31 16:36:58
2017-10-31 19:06:13
Тож вдаримо шашликом по задовбанню і нехлюйству!!!
Сєрж, я у захваті!!!
2017-10-30 09:35:40
Швиденько викинь слово "сбори".
2017-10-30 09:39:29
Друже, то ж Південний Буг від тебе не за горами! Навесні можемо реалізувати описане...
2017-10-30 14:21:08

Оставлять рецензии могут только участники нашего проекта.


Регистрация


Рейтинг произведений


Вход для авторов
Забыли пароль??
Регистрация
Рекомендации УПП
В прямом эфире
"Душу не вбити і гордість не вбити,
І до Вітчизни святую любов."

ви дуже тонко помітили, про що мріють росіяни. дякую!
Рецензия от:
Захар Зінзівер
2024-04-20 14:06:53
Чудовий вірш!
Рецензия от:
Раиса Татаркова
2024-04-20 13:55:28
Фазани і справді красунчики! Хвала природі і вашим творам!
Рецензия от:
Раиса Татаркова
2024-04-20 13:53:33
На форуме обсуждают
У одних голова на двери,
И ученье про мертвого плотника
Разжигает страсти внутри,
Не понять им простого работника,
Восхищённого с фузом гитарой...(...)
Рецензия от:
Атеист
2024-04-17 22:27:42
Хеви металл! Всем привет!
Драйва лучше в мире нет!
Вот послушай-ка Accept
Сразу станет меньше лет!

У фанатов AC/DC
До сих пор в порядке писи!(...)
Рецензия от:
Владимир Ярош
2024-04-13 16:14:51
Все авторские права на опубликованные произведения принадлежат их авторам и охраняются законами Украины. Использование и перепечатка произведений возможна только с разрешения их автора. При использовании материалов сайта активная ссылка на stihi.in.ua обязательна.