"Українців можна приспати, надурити, але неможливо залякати". 10 цитат братів Капранових / АП Т. Лавинюкової. "Важлива подія" / |
Число 27. Як свиня на небо гляне. Десять цікавих українських фразеологізмів / АП Т. Лавинюкової - Парость виноградної лози / |
Автор: Сергей Кузнецов
Тема:Ироническая проза
Опубликовано: 2018-12-21 19:26:05
Автор не возражает против аналитического разбора и критики в рецензиях.
Г у м о р и с т и ч н а т е а т р а л ь н а м і н і а т ю р а
Д і ю ч і о с о б и:
Ельвіра – молода жінка; Інеса Марківна – досвідчена та обізнана
жінка, має улюблену приказку «так-так, саме так».
Дві жінки-подруги п’ють каву та обговорюють питання по кавовій
темі. На столі – маленькі чашки,
піднос, цукорниця, заварник або турка.
ЕЛЬВІРА (розливаючи каву у чашки). О, як я рада, шановна Інеса Марківна, що нам вдалося
зустрітися з Вами за чашечкою кави. Можна буде спокійно поговорити на різні теми.
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так, моя люба Ельвірочко, я теж рада. Є вільна хвилинка, тож
використаймо її для приємної бесіди. Спішити нема куди.
ЕЛЬВІРА. Маємо змогу скуштувати запашну каву і поділитися жіночими секретами. Так?
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так, моя люба. Саме так! Секретами треба однозначно ділитися. Саме так!
Для того вони і існують.
ЕЛЬВІРА (подає чашку подрузі). Ось Ваша чашка, візьміть будь ласка.
ІНЕСА МАРКІВНА (приймає чашку). Так-так, моя люба, дякую. Але якщо вже вимовляти
правильно, то краще казати не «чашка», а «філіжанка». Так завжди кажуть у Львові досвідчені
шанувальники цього напою. Я це вже точно знаю. Дозвольте мені вже так казати на правах
людини, яка врешті решт неодноразово була у цьому чарівному місті. Саме так! Не буду казати,
що я вже достатньо розуміюся на каві, але деякими відомостями все ж таки володію.
ЕЛЬВІРА (іронічно посміхається в сторону). І скільки ж це разів Ви бували у Львові? Неодноразово – це скільки?
ІНЕСА МАРКІВНА. Ну... декілька разів... ну... не так вже й часто... може й небагато... ну, один раз
точно була.
ЕЛЬВІРА. А, оце вже схоже на правду. Так хоч би там як, але я особисто у кавовій столиці не
була жодного разу. Тож Ви мені можете повноправно розповісти про традиції вживання кави...
як справжній знавець. Так?
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так, саме так! Я можу! Там у Львові стільки кав’ярень... буквально на
кожному кроці. Де не підеш – там кав’ярня. Скрізь кав’ярні... усюди кав’ярні. Навіть якщо й не
хочеш пити взагалі, то все одно потрапиш у якийсь заклад, де так смачно пахне кавою. Такі вже
там, у Львові, традиції. Всі п’ють каву повсякденно і скрізь, де не поглянь. Саме так!
ЕЛЬВІРА (простягує цукорницю). Вам скільки цукру?
ІНЕСА МАРКІВНА. Ну... я навіть не знаю... скільки цукру? Не знаю. Я чула таке, що справжні
знавці додають цукор ще до заварювання. Так краще. На стіл подають заварену каву вже з
розчиненим цукром. Саме так!
ЕЛЬВІРА. О, скільки в цій справі тонкощів. Одразу і не розбереш.
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так. Я хоч і не великий знавець цих традицій, але дещо таки розумію. Пити
каву – це справжня філософія. Саме так!
ЕЛЬВІРА. Як це так, філософія? Бери собі чашку та пий. Яка там
ще філософія?
ІНЕСА МАРКІВНА. О... не кажіть так. Це велика неповага до напою. Пити каву – це окремий
процесс, це священнодійство, це мудрість віків. (Пафосно підіймає руки вгору.) ФІЛОСОФІЯ!
Саме так!
ЕЛЬВІРА. Ніколи не чула такого. Бери та пий. От і усе!
ІНЕСА МАРКІВНА. Е, ні! Процедура потрібна. Обов’язково! Ось, наприклад, японці недарма ж
придумали чайну церемонію? Ні. Бо знаються на процедурі. Віками відпрацьовували технологію
заварювання чаю та його пиття. Бо тільки так можна пізнати мудрість, не кажучи вже про смак. З
кавою теж щось подібне. Саме так!
ЕЛЬВІРА (розгублено). Он воно як! Ніколи не замислювалась.
ІНЕСА МАРКІВНА. Отож бо воно й є! Тут стільки хитрощів та тонкощів... ого-го! В мене досвід...
ЕЛЬВІРА. А як же воно її пити? (Тримає чашку просто на долоні.) Не просто ж так сьорбати зі
звичайної чашки?
ІНЕСА МАРКІВНА. Яка саме чашка, може й не так важливо. А от тримати її треба красиво, на
особливий манер. Знавці тримають філіжанку трьома пальцями, а мізинчик при цьому
відставляють в сторону. Ось так. (Відставляє мізинець.) Бажано при цьому ще й щось
промовляти французькою. Але це вже не обов’язково.
ЕЛЬВІРА. Необов’язково?... А... Я тепер думаю – це ж і посуд для приготування має бути якийсь
особливий? Так?
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так. Посуд теж має бути спеціальний. Називається «турка», або «джезва».
А сам спосіб називається «по-турецькому».
ЕЛЬВІРА. Як це?
ІНЕСА МАРКІВНА. А ось так. Сидить собі така людина... бажано, щоб був справжній турок... але
як нема справжнього, то й нема... сидить біля спеціального вогню, над яким у розжареному
піску стоять турки. І він, турок – тобто людина – робить цими турками – тобто посудою – магічні
і незрозуміли простій людині рухи. Магічні кола... туди-сюди. Отак! (Показує кругові рухи.) Усі
турки мають при цьому дуже загадковий вигляд.
ЕЛЬВІРА (здивовано.) О, я це колись бачила, але я раніше думала, що це турецькі чарівники
таким чином чаклують.
ІНЕСА МАРКІВНА. Насправді він просто пересуває турку з розжареного місця в менш нагріте, щоб
вона не дуже швидко закипала. Бо пінка має підніматися повільно. Тоді кава буде смачніша. Оце
й є найбільший секрет кави по-турецькому.
ЕЛЬВІРА. Вони ж при цьому ще й щось приказують. Точно
загадково!
ІНЕСА МАРКІВНА. Турки, може й приказують. А у Львові нічого не приказують, бо турецької мови
не знають. Просто варять каву з пінкою, та й усе, і закохано називають її «наша кавуся». Але ця
кава й без приказувань смачна. Бо її хочеться пити ще й ще.
ЕЛЬВІРА (здивовано.) Якщо пити каву ще й ще, то де ж її стільки набрати? Це ж самого матеріалу
багато треба. Де львів’яни її взагалі беруть?
ІНЕСА МАРКІВНА. Та кажуть, що вони її копають десь у шахті посеред самого міста. Так і називають – кавова копальня. Може, це і жарти якісь недолугі, але я сама на власні очі бачила це
місце. Там ходять такі люди в шахтарських робах та касках, з лопатами. Вочевидь, що копають.
Не знаю, як це можна копати каву. Але певно, що копають, бо копальня точно існує.
ЕЛЬВІРА. Дивина... А я оце чула від подруги, яка була у самісінькому Відні, що там кава взагалі
якась особлива, віденська. Так?
ІНЕСА МАРКІВНА. Так-так, саме так! Віденська кава схожа на морозиво з пінкою. Кажуть,
«глясе». Сама не куштувала, але люди розповідають, що дуже цікавий напій. Як на мене, то це
нонсенс, пити холодну каву. Але що тут вдієш? Так воно вже є! Їх, взагалі-то, багато...
різновидів кави. Різних кольорів та з різними додатками. Не можна усі й перелічить.
ЕЛЬВІРА (задумливо). Скільки складнощів. А я, грішним ділом, вранці заварюю розчинну каву у
простій чашці, швиденько її випиваю з бутербродом та біжу на роботу. Немає часу на всілякі там
спеціальні процедури.
ІНЕСА МАРКІВНА. Отож, все життя у нас на бігу, поспіхом. Не маємо часу зупинитись,
поміркувати над сенсом життя, озирнутися навколо, роздивитись людей... та й себе. НІколи
нам... усе поспіхом... швиденько... не можемо розгледіти ані людей поруч, ані самого себе.
ЕЛЬВІРА (зітхає). Так, ми все кудись поспішаємо. Не встигаємо відчути смак кави, сенс життя.
ІНЕСА МАРКІВНА (голосно, з пафосом, до глядачів). Зупиніться, людоньки, біля вас багато
краси. Роздивіться її спокійно, з філіжанкою кави у руці. Побачте її! Воно того варте!
История cоздания стихотворения:
Написано для тематичного заходу у музеї Гурамишвілі у
Миргороді.
Никогда не жила в коммуналке |
Рецензия от: Музонька 2024-04-19 23:35:55 |
М-у-р... |
Рецензия от: Сколибог Олег 2024-04-19 23:34:04 |
Любовь дает крылья и к
небу полет. А боль режет крылья, безжалостно жжет. Любовь украшает и в сказку зовет. А боль, как кинжалом по сердцу, все рвет |
Рецензия от: Музонька 2024-04-19 23:31:42 |
У одних голова на
двери, И ученье про мертвого плотника Разжигает страсти внутри, Не понять им простого работника, Восхищённого с фузом гитарой...(...) |
Рецензия от: Атеист 2024-04-17 22:27:42 |
Хеви металл! Всем
привет! Драйва лучше в мире нет! Вот послушай-ка Accept Сразу станет меньше лет! У фанатов AC/DC До сих пор в порядке писи!(...) |
Рецензия от: Владимир Ярош 2024-04-13 16:14:51 |